Hoe kun je anoniem surfen?

anonieme persoonIeder apparaat dat verbonden is met het internet, doorgaans via een router, heeft een eigen ip adres. Het ip adres verbergen met een VPN server is een mogelijkheid om anoniem te sufen. Dit unieke adres stelt anderen in staat om je te kunnen vinden, net als een telefoonnummer. Niet iedereen is hier altijd van gediend en er zijn een aantal situaties te bedenken wanneer je minder graag gevonden wilt worden door anderen. Je kunt er dan voor kiezen om anoniem te surfen.

Wanneer je het internet opgaat op een manier waarbij zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van je zelf en het ip adres van het apparaat dat je in gebruik hebt te verbergen voor anderen wordt dit anoniem surfen genoemd. In vrijwel alle manier kun je dit anonieme surfen bereiken door gebruik te maken van een zogenoemde proxy. Hierbij dient de proxy als een tussen station waar tussen het apparaat en het internet met elkaar communiceren. Alle data die verzonden wordt verloopt via de proxy, zodat het apparaat waar je gebruik van maakt niet direct kan worden gevonden. Dit geldt dan ook voor je persoonlijke gegevens en het ip adres, aangezien die vaak aan het apparaat zijn verbonden.

 

De werking

De proxy die je gebruikt om geheim te internetten geeft alleen de gegevens door die de proxy in bezit heeft. Meestal wanneer je via een normale internet verbinding een website bezoekt worden er heel veel persoonlijke gegevens mee verzonden, onder andere je eigen ip adres. Ook de browser die je gebruikt, het besturingssysteem waar je apparaat over beschikt en welke internet provider je hebt wordt verzonden naar de website wanneer je deze bezoekt. Hierdoor kunnen derden tot op redelijke hoogte je precieze locatie bepalen, wanneer zij deze gegevens verder gaan analyseren.

Wanneer je tussen dit proces een proxy plaatst kan de website deze gegevens niet opvragen, omdat de proxy deze gegevens niet heeft. Daarnaast kun je bij bepaalde proxies ook de verbinding van een betere beveiliging voorzien. Hierdoor wordt de verstuurde informatie nog eens extra goede beveiligd en kun je er zeker van zijn dat derden niet over deze informatie kunnen beschikken.

Door gebruik te maken van een proxy kun je bijvoorbeeld websites bezoeken die binnen je netwerk of land zijn geblokkeerd, bijvoorbeeld wanneer het land waar je in woont of verblijft een sterk regime kent. Er zijn ook proxies die cookies kunnen blokkeren.

Een schaduwzijde van de proxy is dat je zo anoniem bent wanneer je hier gebruik van maakt dat ook veel criminelen op deze manier het internet betreden.

Een ander veel gebruikte tool om je identiteid te verbergen is door gebruik te maken van een vpn server. De vpn server heeft alsvoordeel dat jij in de vpn software kunt schakelen tussen verschillende ip nummers waardoor jij een stuk sneller van ip adres kunt wisselen dan met proxies.

 

Anoniem surfen binnen je browser

Het is bij bepaalde browsers ook mogelijk om in redelijke mate anoniem te kunnen surfen. Vele browsers hebben dan ook een speciale functie zodat je in een verborgen status het internet op kunt. Hierbij worden vaak geen bestanden of geschiedenis in de tijdelijke map opgeslagen. Zo kun je dus in beperkte mate de geschiedenis van je surfgedrag voor andere gebruikers verborgen houden. Echter is deze vorm van anoniem surfen niet hetzelfde als het gebruiken van een proxy en worden er in de verborgen status van je browser nog steeds persoonlijke gegevens naar de website verstuurd.