Waar je op moet letten als je een tablet gaat kopen

tabletsTablets worden steeds populairder, en niet voor niets. Met de mobiliteit van een telefoon en de veelzijdigheid van een computer verenigen ze immers het beste van twee werelden in zich. Deze alleskunners zijn in verschillende soorten en maten te krijgen. Wilt u een goedkope deal of juist een wat duurder apparaat dat ook meteen flink wat aan kan? Wilt u alleen rustig e-books kunnen lezen of koopt u de tablet om er zware games op te gaan spelen? Voor iedereen is een ander model geschikter, en er zijn flink wat dingen die bij de aanschaf een rol kunnen schelen. Hieronder een overzicht.

Formaat

Eén van de eerste dingen die van belang zijn, is het formaat van de tablet. Kleinere, dunnere modellen zijn lichter en daarom makkelijker mee te nemen, bijvoorbeeld in de trein of naar een terrasje. Het nadeel is dan natuurlijk wel dat het scherm kleiner is. Hoeft u het apparaat dus meestal niet buiten de deur mee te nemen en mag het best wat extra wegen? Dan kunt u overwegen er één aan te schaffen, met een beter, groter scherm. Dat soort tablet zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld het kijken van films.

Besturingssysteem

Er zijn grofweg drie besturingssystemen voor tablets. Allereerst is er iOS van Apple, een strak en overzichtelijk interface dat alleen gebruikt kan worden op tablets van Apple zelf. Android van Google is de grootste concurrent van dit systeem: het is minder uniform en kan per producent en per gebruiker worden aangepast. Wel is het als open source systeem minder goed beveiligd. Ten slotte is er nog het relatief nieuwe Windows RT, dat gebruik maakt van de interface van Windows 10. Een groot voordeel, zeker voor bijvoorbeeld studenten, is dat Microsoft Office standaard wordt meegeleverd.

Processor en opslag

De processor is als het ware de motor van een tablet, en de kracht ervan betekent hoe ingewikkeld de programma’s zijn die het apparaat aankan. Wat voor u beter is, hangt volledig af van de manier waarop u het apparaat gebruikt. Wilt u meerdere apps tegelijk kunnen laten draaien of bijvoorbeeld HD video’s kunnen bekijken? Dan is een zwaardere processor waarschijnlijk een goede keuze. Wanneer u echter vooral tekstverwerking, e-books of notities gebruikt, kunt u ook makkelijk voor een goedkopere en lichtere processor kiezen. Hetzelfde geldt voor de opslagruimte: kijk naar je eigen behoeftes voordat je onnodig veel geld uitgeeft.