Linux: wat is het precies?

linuxMisschien heb je er al een van gehoord: Linux, een besturingssysteem voor computers dat kan dienen als alternatief voor Windows. Linux is een open source project, wat betekent dat iedereen de broncode kan inzien en kan wijzigen om het programma te verbeteren. Dat heeft niet alleen zijn voordelen voor de kwaliteit van de software; het betekent ook dat het programma meestal helemaal gratis is. Dat is meteen een belangrijk voordeel dat Linux op Windows heeft: wie geen $150,- uit wil geven aan een besturingssysteem, kan hier nog steeds terecht. Maar hoe zit het verder? Kan zo’n gratis programma net zo goed zijn als Windows?

 

Gebruiksgemak

Voor veel Linuxgebruikers is het in het begin lastig om het systeem helemaal door te krijgen, zeker omdat ze gewend zijn aan Windows. Linux is volgens velen dan ook net iets gecompliceerder dan Windows, dat al jarenlang werkt aan het versimpelen van zijn interface. Aan de andere kant is het ook weer niet zo ingewikkeld dat je het echt niet door kunt krijgen. Bovendien heeft Linux nog een voordeel: het systeem is ontzettend duurzaam. Vaak kan het jarenlang prima blijven draaien zonder bijgewerkt te hoeven worden.

Software en hardware

Op heel basaal niveau heeft Linux het voordeel dat er automatisch LibreOffice bij wordt geleverd, een soort Microsoft Office. Zo heb je de meest gebruikte software meteen bij de hand na installatie. Voor aanvullende software is dat voordeel een stuk minder groot. Hoewel veel aanbieders van software zich steeds meer aan Linux zijn gaan aanpassen, is het aanbod nog altijd significant kleiner dan dat voor Windows. Hetzelfde geldt voor hardware: er komen weliswaar steeds meer apparaten beschikbaar die Linux ondersteunen, maar het zijn er nog altijd relatief weinig.

Veiligheid en ondersteuning

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat een open source project niet veilig kan zijn – de broncode is immers open en bloot voor iedereen te zien. Toch is in bij Linux het tegenovergestelde het geval. Niet alleen is Linux buitengewoon goed beschermd tegen virussen, het is volgens veel mensen zelfs veiliger dan Windows, dat altijd al relatief kwetsbaar is geweest. Wie met zijn systeem toch in de problemen komt, vindt ook makkelijk genoeg hulp en ondersteuning. Er is weliswaar geen officiële klantenservice zoals bij Windows, maar op internet staan bergen handleidingen die gratis beschikbaar zijn voor gebruikers. Zo zijn de meeste moeilijkheden zonder problemen op te lossen.