Een sterk wachtwoord willen we allemaal. Maar hoe maak je deze en net zo belangrijk hoe bewaar je dit wachtwoord?

passwordDeze vragen zijn lastiger te antwoorden dan wordt gedacht. Er is heel wat discussie gaande over wachtwoorden. Niet zo lang geleden was het advies, neem een wachtwoord die een combinatie maakt van cijfers, hoofdletters, kleine letters plus speciale tekens. Het wachtwoord diende minimaal 8 tekens te bevatten. Maar met de als maar sterker rekenkracht van computers die in grote getallen worden geïnfecteerd met trojans om te functioneren als een netwerk die met zen allen door de hacker worden ingezet om een wachtwoord te raden, zijn 8 teken wat aan de korte kant. Tegenwoordig bevatten veilige wachtwoorden minstens 16 tekens. Een aantal wiskundigen hebben zich over dit onderwerp geworpen en zij hebben berekend dat een complete zin als wachtwoord de beste keus is, ook als er geen speciale tekens en cijfers in zitten.

Een wachtwoordzin die wel tekens bevat is feitelijk een stuk veiliger maar moeilijker om te onthouden. Dit is net waar de crux zit: we willen graag dat ons wachtwoord sterk is maar we moeten het tevens onthouden kunnen. Daarom is een wachtwoordzin een betere optie. Zo kun een regel nemen uit je favoriete boek of liedje. Als je hier dan toch een teken of een cijfer bij kunt onthouden heb je het meest ideale wachtwoord. Sterk en goed te onthouden.

Een voorbeeld

@ls wij ergens geen antw00rd op kunnen geven dan is het wel de zin van het leven!

Nu je een veilig wachtwoord bedacht hebt is het nog niet klaar. Jij wilt namelijk niet voor alle diensent het zelfde wachtwoord. Niet alle online diensten hebben hun security goed geregeld. Als een website wordt gehackt waar jij een account hebt hebben de hackers jouw wachtwoord te pakken. Hier mee kunnen ze dan inloggen op al jouw accounts en diensten en zo je hele online identiteit stelen. Daarom is het erg belangrijk dat jij nooit gebruik maakt van het zelfde wachtwoord. Je kunt gebruikt maken van wachtwoord dat de basis vormt en hier verschillende variaties op bedenken.

Bijvoorbeeld

@ls wij ergens g33n antw00rd op kunnen g3v3n dan is het wel de zin van het leven!

@ls wij ergens g33n antw00rd ( )p kunnen g3v3n dan is het wel de z!n van het leven!

Door gebruik te maken van deze methode is het eigenlijk niet nodig om je bedachte wachtwoord te noteren. Er kan natuurlijk altijd een site worden gehackt en je moet je wachtwoord opnieuw instellen. Dan moet je van je systeem afwijken en een nieuwe zin bedenken. Die wil je misschien wel opschrijven. Doe dit in ieder geval niet op je computer. Schrijf je wachtwoord op een stuk papier maar bewaar deze nooit digitaal. Als je pc dan toch wordt gehackt of geïnfecteerd met malware die naar persoonlijke gegevens zoekt hoef je niet bang te zijn dat ook nog eens je online accounts zijn gehackt.