De opkomst van de zelflerende virusscanner

brain

Met de komende generatie virusscanners is de noodzaak om regelmatige software updates te downloaden waarschijnlijk niet meer nodig. Mits Deep Instinct, een start-up bedrijf het voor het zeggen heeft.

De huidige antimalware software detecteren alleen bedreigingen die al eerder gevonden zijn. In de tussen tijd zijn hackers bezig met nog niet gedetecteerde software net zo lang tot de antivirus fabrikanten de nieuwe malware in het oog krijgen en een update beschikbaar stellen die deze onschadelijk maakt, de cirkel is weer rond.

De malware oplossingen die in de toekomst beschikbaar komen hebben geen updates meer nodig omdat ze een eigen intelligentie hebben en daarmee malware kunnen detecteren.

Door middel van het algoritme Deep Learning kan het programma zelf leren en bepalen wat schadelijke software is. Hierdoor wordt een database met virusdefinities overbodig. Deep Instinct is juist hier meer bezig. Dit bedrijf werkt aan een beveiligingsprogramma die volgens Deep Instinct met 20% betere precisie dan het huidige aanbodvirusscanners dreigingen kan detecteren

Tot nu toe is er geen prototype beschikbaar om te testen of de claim waar is. Er zijn wel testen en studies beschikbaar die gelijkwaardige uitkomsten hebben. Het feit dat bedrijven toekomst zien in slimme virusscanners die werken op neurale netwerken wordt bevestigd door Microsoft en Incincea die software maken gesponsord met geld van het Amerikaanse leger en Dell die ook gebruikt van zelf lerende software.