Auteursrechten op hyperlinks? Als het aan de Europese Commissie ligt wel

Europese CommissieOverweegt wordt door de Europese Commissie om hyperlinks ofterwijl de gewone links zo als jij die kent te beschermen met een auteursrecht. Hiermee kan het maken van een link richting auteursrechtelijke beschermde content strafbaar worden gemaakt. Aldus Julia Reda, zij zit in het Europarlement namens de Duitse Piratenpartij.

Julia Reda baseert dit op het huidige document waarin wordt beschreven door de Europese Commissie waar de Commissie dit komend jaar mee bezig zal gaan. Hierin wordt vermeld dat er duidelijker moet worden gedefinieerd wat er niet mag betreffende het openbaar maken van content met het auteursrecht. Mits er besloten wordt dat hyperlinks content beschikbaar stellen die auteursrechtelijke beschermd is zal iedereen die naar de content wil linken eerst toestemmingen moeten vragen

Er wordt gesproken over een directe aanval op hyperlinks, ook bekend als de bouwsteen van het internet zo als wij dat kennen.

Deze ingeving is een schop op de zere plek van de bestaande wet, aldus Reda. Dit is niet de eerste keer dat de commissie een vergelijkbare maatregel overweegt. Maar volgende de politica is dit de meest gevaarlijke poging ooit gedaan.

Waarom deze wet er niet zal komen

Arnoud Engelfriet ICT-jurist bij adviesbureau ICTRecht, hoeven internetters in de nabije toekomst zich niet zorgen te maken. Engelfriet kan zich niet voorstellen dat dit een haalbaar plan is. Dit omdat ze lijnrecht in gaan tegen de uitspraken die eerder zijn gedaan door het Europees Hof. Die duidlelijk heeft laten weten dat hyperlinks de inbreuk op auteursrechten niet kunnen aantasten. Hier zou de commissie direct tegenin gaan kunnen maar dit gebeurt zelden.

Het strafbaar maken van hyperlinks naar auteursrechtelijke beschermde content is al tijden het onderwerp van discussies. Zo heeft de Duitser G Oettinger die Eurocommissaris is, vorig jaar nog gepleit voor een programma waarbij bedrijven als Google commissie moeten betalen mits er naar auteursrechtelijk materiaal wordt gelinkt.

In 2013 werd het Geenstijl verboden te linken naar pagina’s waar pikante plaatjes van Britt dekker te zien waren in de Playboy. Deze beslissing werd later door het hof terug gedraaid. Het betreffende weblog dat de foto’s online had staan werd wel veroordeeld wegens het onrechtmatig gedrag tegen over Britt en de Playboy.